Поведінка дитини з незнайомими дорослими

Короткий план навчання дитини 4-9 років безпечної поведінки з незнайомими дорослими.

Свої та чужі

Малюємо разом «кола довіри». Зелений колір вибираємо для найближчих членів сім’ї. Зазвичай це мама, тато, бабуся – ті, кому можна повністю довіряти. Жовтим малюємо знайомих та друзів, родичів, вихователів, нянь. До цього кола ми відносимо лише добре знайомих дорослих. З Жовтими можна спілкуватися, приймати від них подарунки та допомагати їм лише з дозволу Зелених. У дитини не може бути секретів з дорослими з жовтого кола, про які не знають члени сім’ї. Червоним кольором позначимо всіх незнайомих дорослих (можна намалювати кілька представників різних професій та людей різного віку). Ми не вважаємо небезпечними всіх незнайомих, не твердимо дитині про те, що їй потрібно боятися сторонніх, а вчимо Правилу дорослих.

Поведінка дитини з незнайомими дорослими

  1. Правило дорослих звучить так:

ми, добре виховані дорослі, не підходимо до сторонніх дітей, особливо якщо поруч із ними немає батьків. Дорослі не повинні чіпати та обіймати незнайомих дітей, вони нічого не пропонують, нікуди не звуть, не дарують дитині подарунки та не просять допомогти. Якщо Червоний порушує Правило дорослих, то з ним можна не розмовляти, бо виховані дорослі не спілкуються з чужими дітьми без дозволу їхніх батьків. Це Правило дає дитині право бути неввічливим із тими, хто починає з нею розмову.

  1. Образ злочинця.

Якщо ви бачите в книжці, мультику або кіно «злочинця» (вдягненого в чорне, в масці, зі зброєю), зверніть увагу дитини на те, що такі злочинці існують тільки у вигаданому світі.

Запитайте, чому справжній злочинець не ризикне вийти на вулицю у чорній масці, чорному плащі та з пістолетом у руці. Його власна відповідь запам’ятається дитині найкраще. На вулиці завжди є люди, і кожен має мобільний телефон, і ми можемо моментально зателефонувати в поліцію, або зняти людину на фото або відео.

Покажіть дитині камери зовнішнього спостереження. Нехай зрозуміє, що справжній злочинець ніколи не ризикне виглядати якось підозріло і нападати на інших прямо на вулиці. І тут можна перейти до наступного моменту.

  1. Розкута та впевнена поведінка у спілкуванні з сторонніми.

Якщо погана людина хоче, щоб на неї не звернули уваги, то вона має діяти дуже потайливо і виглядати зовсім не підозріло. А що він може зробити, щоб забрати з собою чужу дитину? Як можна розпочати розмову, щоб усі оточуючі подумали, що це не чужий дядько чи тітка, а тато чи мама малюка? Як він поведеться, якщо дитина закричить чи побіжить? Чи ризикне він гнатися за ним, чи тягти за собою? Що краще кричати, щоб усі навкруги точно зрозуміли, що це чужа людина?

Поведінка дитини з незнайомими дорослими

  1. Вчимо телефони напам’ять.

Як мінімум, два номери: мами та тати або мами та бабусі. І домашня адреса – напам’ять. І ім’я-прізвище-по-батькові мами та тата. І заразом відразу нагадуємо, що це – інформація про найближче коло Зелених, і її не потрібно розповідати стороннім, якщо не потрібна допомога.

  1. Якщо незнайома людина з тобою заговорила.

Беззаперечна слухняність, стислість і бажання «завжди бути добрим» – не найкращий варіант виховання з погляду безпеки.

Якщо сторонній дорослий підходить і замовляє, то з ним можна і треба бути неввічливим, тому що таких людей слід боятися. Відповідаємо: «Я вас не знаю і не розмовлятиму з вами» або «Я не розмовляю з незнайомими».

А якщо хтось намагається тебе відвести, навіть хоча б просто стосується, – можна і потрібно застосовувати дві свої головні зброї: швидкі ноги та голосний голос.

Кричимо голосно: «Допоможіть! Я не знаю цю людину!” і біжимо в найближче безпечне місце, звідки одразу ж телефонуємо батькам.

Дуже важливо звернути увагу дитини на те, що головне привернути увагу. Не перемогти, не «застосувати крутий прийом», не плакати, не кусатися чи плюватися, а влаштувати «шумову атаку», нікого не соромлячись.

Якщо дорослий тримає тебе, то потрібно не просто голосно кричати «Допоможіть! Я не знаю цієї людини!», а впасти на землю і штовхатись. Дитина, яка кричить від дорослої, лежачи на землі, неможливо віднести непомітно для оточуючих. Злочинець моментально втече сам, злякавшись перехожих.

  1. Небезпечні та безпечні місця.

Тут нам добре допоможуть картки з малюнками. Малюємо разом і дитячі садки, і школи, і магазини, і станцію метро, і автобус з трамваєм, і гаражі, і будівництво, і двір, і парк, і дорогу, аптеку/банк/салон краси/кафе/ресторан. Потім розкладаємо на дві купки: небезпечні та безпечні.

А потім разом знаходимо їх на прогулянці, по дорозі до дитячого садка або в гості, поряд із дитячим майданчиком і просто дивлячись у вікно. У безпечних місцях завжди є люди, а злочинці найбільше у світі бояться, що їх розкриють і зловлять. Саме тому вони втечуть, якщо тільки застосувати дві головні зброї. Головне: кричати дуже голосно і бігти швидко. Тоді ніхто не ризикне ні наздоганяти, ні навіть підходити близько.

Запитайте у дитини – чому ніхто не ризикне нападати на дітей на вулиці чи у громадському місці? Нехай уявить під час прогулянки, що трапилося б, якби якийсь хлопчик біг вулицею і кричав: «Допоможіть! Врятуйте! Я не знаю цю людину!” Нагадайте про камери зовнішнього спостереження, про мобільні телефони кожного перехожого. Нехай дитина буде впевнена в тому, що вона може відлякати будь-якого стороннього, головне – не соромитися голосно кричати і швидко тікати, не боячись виглядати неввічливою або погано вихованою.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *