Здоров’я зубів та солодощі

У наш час майже кожен із дитинства знає, що солодка їжа може руйнувати зуби, призводячи до карієсу. Але не всі замислювалися, чому і як саме шкодять солодощі, чи варто повністю відмовлятися від них заради дотримання ідеальної гігієни ротової порожнини. Прояснимо ці питання.

Насправді, небезпечним є саме наявність солодощі у продукті, а форма, у якій вона вживається. Скажімо, чашка чаю з кубиком цукру, що в ній розмішаний, навряд чи здатна нашкодити вашому здоров’ю. А ось розсмоктування такого кубика без чаю – дуже навіть може.

Здоров'я зубів та солодощі

Проблема в тому, що цукор у концентрованому вигляді, потрапляючи в ротову порожнину, створює особливе небажане кислотне середовище, в якому розмножуються шкідливі бактерії. Крім того, більшість цукоровмісних продуктів, таких як цукерки, шоколадні або карамельні батончики, намазки та креми, мають липку структуру. Через це несприятливе середовище у роті затримується, чим сприяє діяльності «поганих» бактерій.

Здавалося б, висновок очевидний: щоб не отримати шкоди, необхідно чистити зуби відразу після прийому вищезгаданих продуктів. Але не будемо себе обманювати – лише не всі завжди мають при собі зубну щітку і пасту, а головне – можливість спокійно почистити зуби в будь-якій ситуації. Адже не секрет, що солодощі часто вживаються на ходу, як продукт для швидкого вгамування голоду, коли немає часу повноцінно пообідати.

Що робити, щоб мінімізувати ризики руйнування зубів від солодкого? Варіанти є:

– Чищення зубів відразу після перекушування. У ситуаціях, коли немає доступу до води, допоможуть спеціальні одноразові зубні щітки з нанесеною пастою, які не потребують зовнішньої рідини. Суха нанесена паста розмокає і піниться належним чином під впливом слини.

– Зубна пінка. Їх на ринку багато, із різними призначеннями. У нашому випадку добре підійде антибактеріальна. Пінка видавлюється в ротову порожнину, нею слід прополоскати зуби і виплюнути.

– Профілактична жувальна гумка з ксилітом. Приймати слід відразу після їди. Ксіліт запобігає розвитку карієсу, а сама гумка очищає зубну поверхню від солодких плівок, що утворилися.

Здоров'я зубів та солодощі

Звичайно, найкраще відучити себе від швидких перекусів солодощами. Але відмовлятися від солодкого повністю – не обов’язково, адже у ньому є й користь. Відомо, що, наприклад, шоколад сприяє розумовій діяльності. В цілому солодощі нерідко піднімають настрій, завдяки чому рівень дофаміну в організмі підвищується, що у свою чергу сприятливо відбивається на працездатності та мотивації.

Найкращий вибір для здоров’я – у всьому знати міру та користуватися сучасними методами турботи.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *