Сверблячка та печіння статевих органів

Досить часто чоловіки та жінки страждають від нестерпного сверблячки та печіння в області статевих органів. У деяких випадках причини можуть бути банальними – погана гігієна чи алергічна реакція. Але часто спровокувати дискомфорт здатні різні захворювання, які в більшості випадків при своєчасному зверненні до лікаря легко лікуються.

При будь-якому дискомфорті в області статевих органів слід звернутися до лікаря, оскільки можливою причиною можуть бути захворювання, які у разі несвоєчасного лікування можуть спричинити ускладнення. Перелік ефективних препаратів від подразнення дивіться тут https://intermobi.com.ua/maz-vid-sverblyachki-i-rozdratuvannya-shkiri-v-intimnix-miscyax-u-cholovikiv-zhinok-na-nogax-oblichchi-dlya-ditej-spisok-najkrashhix/.

Загальні причини для жінок та чоловіків

Викликати свербіж та печіння в області геніталій здатні різноманітні фактори:

  • порушення інтимної гігієни;
  • алергія;
  • переохолодження чи перегрів;
  • інфекційні захворювання;
  • паразитарні хвороби;
  • дерматологічні проблеми;
  • запальні патології сечовидільної системи

У більшості випадків свербіж та печіння в інтимних місцях у чоловіків і жінок виникають при однакових захворюваннях, але їх перебіг може сильно відрізнятися. Якщо у жінки певне захворювання супроводжується яскраво вираженими симптомами, то чоловіки може протікати безсимптомно (наприклад, кандидоз). І навпаки, хвороби, які у жінок нічим не виявляють себе, у чоловіків можуть мати характерні явні симптоми (наприклад, паховий лімфогранулематоз).

Порушення інтимної гігієни.

Сверблячка може виникати не лише за недостатньої особистої гігієни, але й внаслідок надмірної активності, що супроводжується використанням антибактеріального мила або спринцюванням.

Алергія.

Нерідко свербіж і печіння є реакцією організму на синтетичну білизну або барвники, що входять до його складу, на пральний порошок або ополіскувач, на засоби інтимної гігієни, сперміциди, лубриканти. У жінок може виявлятися алергія при неправильній депіляції в інтимній зоні, можливі алергічні реакції на гігієнічні прокладки, що містять певні віддушки, зрідка – на сперму статевого партнера (у такому разі свербіж відчувається після незахищеного сексу).

Переохолодження чи перегрів.

Можливе виникнення сверблячки в області статевих органів при підвищених або знижених температурах, різких температурних перепадах.

Сверблячка та печіння статевих органів

Інфекційні захворювання

Найчастіша причина сверблячки та печіння в інтимних місцях – бактеріальні, грибкові та вірусні інфекції, більшість з яких передається статевим шляхом. Зазвичай при інфекціях сверблять статеві органи, стають помітними патологічними виділення. У жінок симптоматика посилюється в овуляторний та менструальний періоди.

Уреаплазмоз.

Часто єдиними проявами хвороби є свербіж в області паху і печіння при сечовипусканні. Можуть з’являтися прозорі виділення.

Трихомоніаз.

Основні симптоми – свербіж, печіння, пінисті зеленувато-жовті (гнійні або слизові) виділення з рибним запахом. Можливі набряклість паху, біль у нижній частині живота та порушення сечовипускання. Посилюється дискомфорт при інтимній близькості та сечовипусканні. У жінок особливо інтенсивними стають прояви хвороби у менструальний період. У чоловіків може з’являтися кров у спермі, що тягне біль у ділянці простати.

Кандидоз (молочниця).

Характерні ознаки – сирні виділення з кислим запахом, свербіж та еритема. Можливі болі при статевому акті, печіння при сечовипусканні. У жінок симптоматика посилюється перед менструацією.

Хламідіоз.

Супроводжується свербінням і печінням, частими хворобливими сечовипусканнями, болями при сексі, прозорими (склоподібними, водянистими) або слизово-гнійними пінистими виділеннями.

Гарднереллез (бактеріальний вагіноз).

В області геніталій шкіра забарвлюється в червоний колір, з’являються сіруваті, білі або зелені виділення із запахом тухлої риби. Починає свербіти область паху, проявляється болючість внизу живота. Сечовипускання викликає печіння, а інтимна близькість – біль.

Гонорея (Тріппер).

Супроводжується свербінням і печінням (підсилюються при сечовипусканні) в області геніталій та анусу, почервонінням, набряклістю та виразкою статевих органів, хворобливістю внизу живота, жовтими або зеленими виділеннями, нудотою. У жінок можливі міжменструальні кровотечі, у чоловіків кров’янисті включення в спермі. У деяких випадках можуть хворіти та набрякати суглоби.

Генітальний герпес.

Шкіра і слизові оболонки червоніють, набувають макулярної або папульозної структури, з’являються висипання, бульбашки, наповнені каламутною рідиною, пустули, везикули та виразки, що викликає сильний свербіж, печіння і болючість, особливо при сечовипусканні і при статевому акті. Збільшуються пахові лімфовузли, набрякають статеві органи, можливі болючість внизу живота, головні та м’язові болі, погіршення загального самопочуття.

Папіломавірус.

В області геніталій утворюються кондиломи, що провокують свербіж та болючість. Болі посилюються при інтимній близькості, сечовипусканні та дефекації.

Пахвинний лімфогранулематоз.

В області паху з’являється свербіж, утворюються пухлини, ерозії та виразки, лімфатичні вузли спаюються і гнояться, спостерігається набряклість. Сечовипуска ня утруднюється або стає неконтрольованим, розвивається кишкова непрохідність.

Пахвинна епідермофітія (паховий дерматомікоз).

У пахвинних складках утворюються рожеві, червоні або червоно-коричневі плями, що лущаться, з чіткими обрисами. Згодом вони зливаються, утворюючи тверді осередки з бульбашками, ерозіями і лущеннями, через що починають сильно свербіти геніталії.

Паразитарні хвороби

Лобковий педикульоз (фтиріаз).

Хворобу викликають лобкові воші, яких можна побачити неозброєним оком. При розмноженні паразитів витончується епітелій, що провокує свербіж, печіння та біль у ділянці геніталій, диспареунію. Можуть з’являтися сірі або жовті рідкі виділення, можливе утворення блакитних плям.

Короста.

При зараженні коростяним кліщем з’являється дуже сильний свербіж, що посилюється в нічний час. На шкірі помітні коростяні ходи та висипання. Внаслідок розчесів утворюються нагноєння та виразки.

Гельмінтоз.

Гельмінти можуть викликати свербіж не тільки в області ануса, а й у статевих органах.

Дерматологічні проблеми

Псоріаз.

В області геніталій утворюються червоні бляшки, шкіра починає тріскатися, що провокує свербіж та печіння. Посилюється дискомфорт при статевому акті, терті білизни. Погіршується загальний стан.

Запалення сечовидільної системи

Цистит.

Іноді свербіж та печіння можуть виявлятися при запаленні сечового міхура. У цьому випадку вони супроводжуються частими позивами до сечовипускання.

Уретрит.

Запалення сечівника супроводжується частим хворобливим сечовипусканням, печінням і свербінням в інтимних місцях, гнійними, нерідко з вкрапленнями крові, виділеннями, набряклістю геніталій, нирковими кольками. У чоловіків болючі відчуття виникають і при ерекції.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *