Набряклість ніг. Що потрібно знати, як собі допомогти і як не пропустити «тривожні дзвіночки»

Для багатьох із нас літо стає періодом підвищеної активності. З одного боку – цей час дає більше можливостей для подорожей, прогулянок, пікніків, зустрічей із друзями, але з іншого – збільшує наше перебування поза домом, багаторазово підвищуючи навантаження на ноги.

Несуттєва набряклість нижніх кінцівок найчастіше супроводжує нас весь літній період, а потім з його закінченням, наче за календарем, перестає турбувати і йде сама собою – це норма. Але те, що було гаразд у минулі сезони, може вийти із зони допустимої норми та перерости у проблему. Засоби від набряків ніг: сечогінні препарати, ефективні таблетки, легкі ліки, уколи про все це читайте тут https://moe-misto.cv.ua/zasobi-vid-nabryakiv-nig-sechoginni-preparati-efektivni-tabletki-legki-liki-ukoli/.

Знати та не пропустити!

  • Набряклість може проявлятися по-різному. У когось набрякає обличчя, особливо області над віками чи під очима, коли дуже помітно надувається живіт – це також може бути ознакою нездорової набряклості, а не нетравлення. Але частіше набрякають гомілки.
  • Якщо набряклість виглядає асиметрично, тобто набрякає лише одна нога або пастозність (припухлість) на правій та лівій нозі виглядає неоднаково, це однозначно привід звернутися за медичною допомогою. Нерівномірність набряку може вказувати на механічне пошкодження суглоба, дрібних кісток або м’яких тканин, які могли б залишитися непоміченими. Нагадаємо, що у стопі знаходиться чверть усіх кісток людського організму.
  • Набряклість, тяжкість, гудіння або болі, що розпирають, в нижніх кінцівках можуть бути ознаками важких патологічних станів. Навіть один із вищеперелічених симптомів може вказувати на серцево-судинні захворювання, що розвиваються, венозну недостатність, патологію нирок, гіпотироез або алергічну реакцію. Якщо навіть пастозність зовсім незначна, але завдає дискомфорту, необхідно звернутися до терапевта, щоб виключити можливе тяжке захворювання.
  • Якщо лікар не виявив серйозних патологій, але рекомендував препарати групи венотоніки, то в жодному разі не нехтуйте їх прийомом. Венотоніки містять компоненти, здатні покращити якість Вашого життя та підтримати активність: гесперидин (надає тонізуючу дію на вени, підвищує їх еластичність), діосмін (покращує циркуляцію крові лімфатичний дренаж), рутин (зміцнює судинну стінку та стимулює кровообіг).

Набряклість ніг. Що потрібно знати, як собі допомогти і як не пропустити «тривожні дзвіночки»

Що можна робити?

  • Для початку визначити набряклість по гомілки можна самостійно. Для цього проводиться невеликий тест: потрібно пропальпувати шкіру гомілки строго знизу нагору і якщо залишаються невеликі білі плями, то пастозність є.
  • Для профілактичних цілей і при невеликій набряклості (в рамках норми) можна застосовувати гелі та креми-гелі двічі на добу. Перед їх використанням не забудьте зробити самостійну аллергопробу: нанести тонким шаром і через 15-20 хвилин оцінити реакцію, якщо немає почервоніння, висипання чи сверблячки, то мазь можна накладати.
  • Зверніть увагу на склад. У засобах місцевої терапії для ніг чудово зарекомендували себе такі природні компоненти, як екстракт п’явки та кінський каштан. Рідше можна зустріти гелі та креми з не менш корисною рослинною сировиною: гінко білоба, червоним виноградом та екстрактом плодів жабника.
  • Щоб зрозуміти, чи не пов’язані набряки ніг із надмірним споживанням води в спекотний період, розрахуйте її кількість. Норма – це 20-40 мл на 1 кг ваги. Влітку з урахуванням погоди та поту можна вважати за верхнім показником, тобто 40 мл.
  • Щоб залишатися в хорошій фізичній формі, але не перевантажувати ноги, краще віддати перевагу кардіо-тренуванню на свіжому повітрі. Силові тренування краще залишити на холодну пору року.
  • Для підтримки здоров’я судин ніг підійдуть такі процедури, як: лімфодренажний масаж, міофасціальний реліз, масаж за допомогою апарату Icoon (айкун), сольове обгортання, підводний душ-масаж, душ Шарко.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *